flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Барнахус/Зелена кімната. Захист прав дитини.

23 лютого 2024, 13:52

23 лютого 2024 року суддя - спікер Ковпаківського районного суду м. Суми Владислав Костенко взяв участь у роботі круглого столу на тему «Барнахус/Зелена кімната: Можливості. Проблеми. Шляхи використання та співпраці», що відбувся за ініціативи Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Тетяни Мироненко.

Барнахус (від barna hús — у перекладі з ісландської мови «будинок для дітей») — це місце, де багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я, співпрацює, щоб забезпечити дітям — жертвам та свідкам насильства — скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей .

Проблема насильства над дітьми є загальносвітовою. Доволі гострою є вона і в  Україні. Її актуальність для суспільства полягає у тому, що вона є комплексною, непрогнозованою та важко розв’язуваною. Коли дитина зазнає насильства, ряд різних суб’єктів, зокрема соціальні служби, медичні заклади, правоохоронні органи, прокурори та судді, зобов’язані сприяти дотриманню прав дитини та діяти в найкращих її інтересах.

Під час зустрічі учасники наголосили на важливості ролі та функцій Барнахусу/Зеленої кімнати в контексті захисту прав дитини, обговорили можливості співпраці між органами державної влади та іншими зацікавленими сторонами для підвищення результативності роботи, окреслили проблеми та виклики, з якими стикаються учасники цієї системи.

Більш докладніше щодо Моделі «Барнахус» можна почитати за посиланням https://www.unicef.org/ukraine/media/20941/file