flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя у справах про порушення митних правил

19 липня 2019, 10:52

Сумська область межує з Російською Федерацією і при перетині кордону мають місце порушення митних правил громадянами України, іноземцями та особами без громадянства.

Правосуддя у справах про порушення митних правил у Сумській області здійснюють лише судді Ковпаківського районного суду міста Суми, як суд першої інстанції.

Так, за перше півріччя 2019 року Ковпаківським районним судом міста Суми розглянуто 163 протоколи про адміністративні правопорушення, складені за недотримання вимог Митного кодексу України, з них:

61 протокол за порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю ( ст. 471 МК України). Серед предметів порушень верстати, колінчаті вали, монети 19 – початок 20 століття, набої, книги («60 Jahre auf Babsburgs Chrone» на німецькій мові 1909 року видавництва, релігійного призначення - «Молитовник», «Псалтирь»), лікарські засоби (Андипал, Феназепам, Діазепам), ігрові приставки та акустичні системи.

61 протокол за недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення (ст. 472 МК України). Предметом порушення  лікарські засоби (Грандаксин, Феназепам, Клоназепам, Лорзепам, «Калій перманганат»), рідина для електронних сигарет, ордени, книги ( Библия Книги Свещенного Писания Ветхаго и Нового Завета», «Новий завет господа нашого Іисуса Хроста»), автомобільні антени та підсилювачі, телевізійні пульти дистанційні, конденсатори, перемикачі, світлодіоди - 3000 шт., клемники, динаміки, реле, цигарки та папіроси.

39 протоколів за переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю (ст. 483 МК України). Серед товарів - дроти, спортивне взуття, бурштин, книги, ікра лосося, тканина.

Один протокол - за переміщення товарів через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності (ст. 476 МК України) – тканини трикотажної, яка є схожою з тканиною торговельної марки GUCCI за міжнародною реєстрацією № 457952, права на яку належать компанії Гуччіо Гуччі С.п.а., та позначення GUCCI. Позначення GUCCI, є таким, що може ввести в оману щодо товару/продукції (тканини).

Один протокол розглянуто за переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем (ст. 482 МК України).

За результатами судового розгляду на 119 осіб накладено стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 1 545 498 гривень.

Добровільно сплачено штрафів на суму 76 633 гривні.

Додаткову конфіскацію застосовано у 113 випадках. Серед конфіскованих товарів: автомобілі, друковані видання, що мають історичну цінність, монети тощо.

Відносно 44 осіб провадження по справі закрито (14 – за відсутністю складу правопорушення, 16 - у зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення).