flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз'яснення порядку вирішення відводу судді в цивільному процесі

21 липня 2023, 09:42

В провадженні Ковпаківського районного суду м. Суми перебуває цивільна справа про скасування реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт, по якій стороною по справі був заявлений відвід судді Алфьорову А.М.

Однак в мережі Фейсбук була викладена наступна інформація, а саме: «Цирк на дроті! Завтра! В Ковпаківському районному суді м. Суми! Суддя Алфьоров А.М. розгляне заяву про відвід судді Алфьорова А.М.!»

У зв’язку з чим роз’яснюємо, що відповідно до вимог частини 2 та 3 статті 40 Цивільного процесуального кодексу України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Отже, суддями Ковпаківського районного суду м. Суми не порушуються вимоги цивільного законодавства.