flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо результатів розгляду резонансної справи

29 січня 2015, 14:32

 Ковпаківський районний суд м. Суми інформує громадськість щодо резонансної справи.

 

В 2014 році значного резонансу набуло кримінальне провадження відносно гр. С. у вчиненні ДТП, що розглядалось Ковпаківським районний судом м. Суми.

Так з матеріалів кримінального провадження вбачалось, що гр. С 12 вересня 2013 року, приблизно о 6 години 30 хвилин, керуючи автомобілем "Geely FE-2», рухаючись проїжджою частиною вул. Черновола у м. Суми в напрямку перехрестя з вул. Іллінська порушив вимоги п. 16.11 ПДР України, проїжджаючи перехрестя не надав дорогу автомобілю «Рута 25СПГ», який рухався по проїзній частині вул. Іллінська в напрямку автовокзалу, в результаті чого відбулося зіткнення вищевказаних транспортних засобів. В наслідок дорожньо-транспортної пригоди два пасажири автомобіля «Рута 25 СПГ» отримали тілесні ушкодження від яких померли на місці події, а десять пасажирів отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Вироком Ковпаківського районного суду м. Суми від 03 березня 2014 року гр. С визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 ч.3 КК України (як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили загибель кількох осіб) та призначено йому покарання у виді п’яти років обмеження волі з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на три роки.

Також вироком суду стягнуто із засудженого гр. С на користь потерпілих моральну шкоду, на користь обласного бюджету Сумської області та фінансового управління міської ради за лікування потерпілих, а також на користь держави процесуальні витрати за проведення експертиз. Крім того, вироком суду було вирішено питання речових доказів.

Однак, в засобах масової інформації, а саме в газеті «Ваш шанс» від 12 березня 2014 року №11 з’явилось повідомлення старшого прокурора відділу прокуратури області Євгенія Тимошенко про те, що в ході судового розгляду кримінального провадження вина водія була доведена в повній мірі, та державний обвинувач запропонував покарання у виді 8 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на три роки, дану вимогу підтримали декілька потерпілих. Однак суд, не погодився з думкою державного обвинувача та потерпілих беручи до уваги позитивні характеристики водія, приговоривши його лише до п’яти років обмеження волі з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на три роки.

Також в повідомленні було зазначено, що прокуратура області категорично не згодна з таким ліберальним рішенням суду та готує на нього апеляцію. Крім того, прес-служба Сумської області повідомила про  відверто незаконний вирок, що є  неприпустимим висловом.

Відповідно до установленої практики суди не коментують справ, що розглядаються та рішень, що прийняті. Оцінку правильності судового рішення може надати лише вищестояща інстанція.

З врахуванням змісту повідомлення ЗМІ, Ковпаківський районний суд м. Суми, не надаючи оцінки прийнятому рішенню, вважає за необхідне проінформувати громадськість, що ухвалою Апеляційного суду Сумської області від 24 червня 2014 року вирок Ковпаківського районного суду м. Суми від 03 березня 2014 року відносно гр. С – змінено в частині вирішення цивільного позову відносного гр. П., в іншій частині залишено без змін. Крім того в порядку ст. 404 ч.2 КПК України вирок в частині стягнення з обвинуваченого гр. С. на користь потерпілої гр. П 30 000 грн. за спричинення моральної шкоди скасовано, тим самим відмовивши їй в задоволенні позовних вимог.

Крім того, ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 листопада 2014 року вирок Ковпаківського районного суду м. Суми від 03 березня 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 24 червня 2014 року щодо гр. С. залишено без змін, а касаційну скаргу прокурора та потерпілих без задоволення.

Тому Ковпаківський районний суд м. Суми звертається до засобів масової інформації та до прокуратури Сумської області з проханням не допускати в подальшому у повідомленнях різких висловів щодо винесених суддями Ковпаківського районного суду м. Суми рішень, які не набрали законної сили.