flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд умовно-достроково звільняє засуджених для проходження військової служби за контрактом

01 липня 2024, 16:00

Станом на 01 липня 2024 року до Ковпаківського районного суду м. Суми з ДУ «Сумська виправна колонія» надійшло шістдесят дев’ять подань про умовно-дострокове звільнення від покарання для проходження військової служби за контрактом, з них шістдесят вісім задоволено, по одному – відмовлено, оскільки засуджений подав до адміністрації колонії заяву, що відмовляється від застосування до нього умовно-дострокового звільнення.
Одним засудженим подана апеляційна скарга на ухвалу суду, якою його умовно-достроково звільнено від покарання для проходження військової служби.
Також клопотання про умовно-дострокове звільнення від покарання для проходження військової служби за контрактом подавали засуджені (обвинувачені), що перебувають в Сумському слідчому ізоляторі, але суд відмовляв у задоволенні таких заяв, оскільки вони не відповідали вимогам, визначеним законодавством.

Статтею 81-1 Кримінального кодексу України передбачена можливість умовно-дострокового звільнення від покарання для проходження військової служби за контрактом.
Таке звільнення не може бути застосоване для осіб, що вчинили злочини проти основ національної безпеки України, проти статевої свободи, за вчинення умисного вбивства двох та більше осіб та деякі інші злочини, перелік яких викладений в цій статті.
Питання про умовно-дострокове звільнення від покарання для проходження військової служби вирішується судом за клопотанням органу або установи виконання покарань і може бути застосовано, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу та відповідає вимогам, передбаченим Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Клопотання (подання) про вирішення питання, пов’язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання.